Putaan Pullan historiaa

1978 töitä naisille

Reino Tyykiluoto aloittaa leipomotoiminnan Martinniemen Putaan kylässä, noin kilometrin päässä siitä, missä leipomo nykyisin sijaitsee.

Ajatus leipomon perustamisesta syntyy ompelutehdas Hyvon-Kudeneule Oy:n mentyä konkurssiin Haukiputaan Martinniemessä. Alueella moni jää työttömäksi – myös Reinon vaimo ja anoppi. Leipomoala tuntuu luontevalta valinnalta, sillä anoppi on kotoisin maalaistalosta ja taitava rieskanleipoja.

Anoppi Salme Kyröläinen palkataankin leipomon ensimmäiseksi työntekijäksi. Salmen resepteillä aletaan leipoa rieskaa, ruisleipää ja pullaa.

Reino itse on kertonut:

”Halu ryhtyä yrittäjäksi oli mielessäni jo lapsena. Sitten tarvittiin vain sattumaa, että minulle tultiin tarjoamaan vuokralle vanhaa kylmillään ollutta leipomorakennusta.”

1980 tuplasti tulosta

Putaan Pulla ostaa Kuivalan leipomon. Leipomotilat kolminkertaistuvat, liikevaihto tuplaantuu.

1987 nykyaikaisen vanhanaikainen

Leipomo muuttaa Martinniemen kylään uusiin 700 neliön tiloihin.

Reino määrittelee, että uusi leipomo on ”nykyaikaisen vanhanaikainen” eli uudenaikaisista tiloista ja laitteista huolimatta Putaan Pullan tuotteissa näkyy käsityön leima, sillä ”liukuhihnatuotanto ei kiinnosta”.

Leipomoon tulee myös perinteinen massiivinen kiviarinauuni, jossa voidaan paistaa perinteistä leipää perinteisin menetelmin ja jossa limput saavat makean ja rapean kuoren.

1994 erikoisleipomoksi

Eletään aikaa, jolloin lähes kaikki pohjoisen piskuiset leipäuunit kylmänevät. Putaan Pulla uudistaa liikeideansa ja siirtyy yleisleipomosta erikoisleipomoksi.

”Päätimme keskittyä pienten tuotesarjojen tekoon, koska isot leipomot eivät niin tee”, Reino on myöhemmin tiivistänyt.

1995–2005 kasvun aikaa

Putaan Pulla nelinkertaistaa liikevaihtonsa.

2002 tuhat neliötä

Putaan Pullan leipomon tuotantotiloja laajennetaan noin 300 neliötä ja vanhojen remontoidaan. Yhteensä koko yrityksellä on nyt tilaa 1 000 neliötä.

2003 synttärikakussa 25 kynttilää

Leipomo juhlistaa 25-vuotista taivaltaan.

Putaan Pulla on toiminta-alueensa johtava paikallisleipomo, joka toimittaa tuotteita pääsääntöisesti päivittäistavarakauppaan.

Leipomo hankkii löysien taikinoiden tekoon oman koneensa, joka on maailmalla järjestyksessään kolmas vastaava. ”Haluamme kulkea mieluummin kehityksen junan ensimmäisissä kuin viimeisissä vaunuissa”, Reino toteaa.

2004 ensimmäisenä suomessa

Putaan Pullan oma leipomomyymälä aloittaa leipomon kupeessa Martinniemessä.

Leipomon toimitilat remontoidaan.

Leipomoon hankitaan leivontakone, joka on kehitetty pienleipomoille. Putaan Pulla on leipomo, joka ottaa koneen käyttöön ensimmäisenä Suomessa.

2005 huima saavutus

Suomen 20 myydyimmän leivän joukossa on peräti neljä Putaan Pullan tuotetta, joissa yksi on leipomon erikoisuutena tunnettu Ruiskiekko – alkuperäisellä reseptillä leivottava ruisleipä. Saavutus on huima, sillä markkina-alue on pohjoinen Suomi.

2005 lisää tilaa

Putaan Pullan tiloja laajennetaan. Yritykselle valmistuu 250 neliötä lähettämö- ja pakkaamotiloja.

2007 sukupolven vaihdos

Tyykiluodon perheyrityksen sukupolvenvaihdos saadaan osittain päätökseen.

”Pullat on hyvin uunissa: nuori polvi on kasvanut yritykseen sisälle”, Reino toteaa pojistaan Antista ja Jannesta.

Reino-isä menehtyy äkillisesti.

2008 JYKERÖIDÄÄN!

Putaan Pulla täyttää 30 vuotta.

Ensimmäinen Jykerö-jälkiuunipala leivotaan. Jykerö-perhe täydentyy myöhemmin kaura- ja ruis-Jykeröllä. Tutustu lisää Putaan Pullan Jykeröihin!

Yritykselle valmistuu uusi laajennus: noin 500 neliötä lisää tilaa.

Reinon tytär Helmi Tyykiluoto tulee mukaan osakkaaksi.

2009 PALKINTOPALLILLA

Putaan Pullalle myönnetään Haukiputaan Vuoden Yrittäjä -palkinto. Palkinnon perusteluissa nostetaan esille yrityksen aktiivisuus tuotekehityksessä ja markkinoinnissa. Myös työtehoa arvostetaan.

”On ilo saada tällainen kunnia vuosien työn tuloksista”, Antti kuvailee palkintoa vastaanottaessaan.

2011 RIESKALLE KIVIARINAUUNI

Leipomoon valmistuu rieskalle oma kiviarinauuni.

2012 KAURASTA RIESKAA

Putaan Pulla alkaa leipoa 100-prosenttista kaurarieskaa ensimmäisenä Suomessa.

2016 POHJOISEN OMINTA

Oulun kaupunki myöntää Putaan Pullalle diplomin tunnustuksena nuorille tarjotuista reiluista kesätyöpaikoista.

Piispa Samuel Salmi tekee Haukiputaan seurakuntaan piispantarkastuksen. Samalla piispa vierailee Putaan Pullalla, jossa hänelle leivotaan isokokoinen ruisleipä.

Putaan Pullalle myönnetään Oulun kaupungin vuoden 2015 Stiiknafuulia-yrittäjäpalkinto. ”Tunnustus lämmittää mieltä ja antaa lisäpotkua eteenpäin, kun ajattelee, kuinka hankalia ja vaikeita aikoja olemme käyneet läpi ja nousseet sieltä takaisin pinnalle”, Antti toteaa.

Yritys uudistaa brändilinjaustaan. Syntyy Pohjoisen ominta -konsepti Putaan Pullan arvoista: pohjoisuudesta, perinteistä, käsityöstä ja kotimaisuudesta. Yksi tärkeimmistä muutoksista on uusi pakkausdesign. Samalla uudelleenlinjataan internetsivut, konsulentti- ja myymälämateriaalit sekä muut keskeiset markkinoinnin ja viestinnän työkalut.

Putaan Pulla kruunataan oman alueensa parhaaksi kasvuyritykseksi EY Entrepreneur of the Year 2016 -kilpailussa Vuoden Perheyrittäjä -sarjassa. Antti Tyykiluoto vastaanottaa palkinnon Helsingissä 12.10. ”EY:n yrittäjäkilpailu osoitti jälleen, että maastamme löytyy hienoja menestystarinoita eri aloilta, eri puolilta Suomea”, toteaa kisan tuomariston puheenjohtaja Marjo Miettinen. Kisa jatkuu valtakunnallisessa finaalissa, jonka voittaja julkaistaan marraskuussa.