SAARISTOLAISLEIPÄ MUKAVASSA MUODOSSA

Putaan Pullan Saariston Napit on leivottu Martinniemessä, Pohjanlahden rannalla. Samoilla seuduilla on rakennettu monet ylväät purjelaivat seilaamaan kaukaisiin maihin ja sinne on palattu maailman meriltä – jos ei taskut täynnä, niin ainakin monta tarinaa rikkaampina.

MARTINNIEMESTÄ MAAILMAN MERILLE

Oulun seutu oli ennen vanhaan tunnettu tervaporvareistaan – kauppiassuvuista, jotka kävivät ulkomaankauppaa tervalla. Tervaporvareista monet harjoittivat myös laivanvarustusta, ja  1800-luvun puolivälin jälkeen Oulun tienoilla elettiinkin purjelaivojen kulta-aikaa.

Laivanrakennus Pohjanlahden rannalla oli päässyt vauhtiin jo aiemmin: itse asiassa Putaan Pullan kotikylän Martinniemen ensimmäinen teollinen yritys oli Carl Fredrik Engmanin laivaveistämö, joka sai toimiluvan vuonna 1782. Kurtinhaudassa sijainneessa veistämössä rakennettiin komeita purjelaivoja valtameriliikenteeseen.

Martinnimen veistämöltä oli kotoisin esimerkiksi kolmimastoinen fregatti Superbe, joka valmistui vuonna 1814. Koska ajat olivat epävakaat, laiva oli varustettu peräti neljällä kanuunalla mahdollista rannikoiden puolustusta varten. Superbea käytettiin mm. malmin kuljetukseen.

 

JÄHDILLÄ TUKHOLMAAN JA TAKAISIN

Suuret purjealukset eivät olleet ainoita laivoja, joilla Pohjanlanden rannikolta lähdettiin merille. Paikallisilla talonpojilla oli nimittäin omia pienempiä purjelaivoja, joita kutsuttiin jähdeiksi.

Talonpojat kuljettivat jähdeillä esimerkiksi halkoja, voita, kalaa ja tervaa – toisinaan Tukholmaan saakka myytäväksi. Paluulastissa tuotiin kotiin tavaraa, jota omasta takaa ei ollut, kuten suolaa. Jähdin runko oli pituudeltaan 16–22 metriä ja leveydeltään 5,5,–6,2 metriä. Laivan perällä oli kajuutta ruuanlaittoa ja nukkumista varten.

Jähdeillä tehtäviä merimatkoja kutsuttiin talonpoikaispurjehdukseksi, ja sitä harjoitettiin Pohjanlahden rannikolla 1900-luvun alkuun asti.

VUODEN ODOTETUIN UUTUUS

Saariston Napit on vihdoin täällä! Saaristolaisleivän tyyppinen halkaistu pieni palaleipä on reilun rukiinen ja mukavan makea. Näppärän kokoisista leipänapeista saa loihdittua helposti herkulliset cocktailpalat juhlapöytään, mutta toki ne maistuvat aivan arkisenakin naposteltavana. Saariston Napit löydät hyvinvarustelluilta leipäosastoilta 13.11.2019 alkaen.

Saariston Napit on leivottu kotimaisesta viljasta, ilman säilöntä- ja lisäaineita. Kaikki leivonnassa käytetty ruisjauho on täysjyväistä. Tuotteella on myös erinomainen säilyvyys, jopa 10 päivää!

SAARISTON NAPIT MÄTI-SIPULI-SMETANALLA

SAARISTON NAPIT SAVULOHITAHNALLA

SAARISTON EVÄSLEIPÄ